Šolmanu posthumno Državna nagrada Franjo Bučar za životno djelo

Šolmanu posthumno Državna nagrada Franjo Bučar za životno djelo

Naš velikan Damir Šolman (7. rujna 1948. – 2. svibnja 2023.) posthumno je na svečanosti u Zagrebu, održanoj u Hrvatskom saboru, dobio Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar” za životno djelo što je najveće priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje sportašicama, sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta. Šolman je bio velikan Jugoplastike, gospodin u dresu s brojem 12 vječno će ostati u našim sjećanjima, a kao reprezentativac osvojio je čak 14 medalja od čega s ponosom izdvajamo dva olimpijska srebra, zlato i srebro sa svjetskih prvenstava te dva zlata i srebro s europskih prvenstava.
– Pripadao sam generaciji koja je sport prije svega smatrala nadmetanjem i viteštvom, i zbog toga su nama olimpijske medalje uvijek značile mnogo više od medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima, o Mediteranskim igrama i Balkanijadama da i ne govorim. No zlato iz Ljubljane (SP 1970. nap.a.) ipak ima posebno mjesto u mom srcu – kazao je jednom prigodom Damir Šolman o osvajanju medalja.

Povezane vijestii

Web stranica koristi kolačiće! Kolačići omogućavaju bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno konfigurirati u Vašem web pregledniku.