Povijest kluba

KK Split, nekad Jugoplastika, zasluženo nosi epitet najboljeg europskog kluba 20. stoljeća i to je činjenica koja zaslužuje i priznanje i naklon.

Od Starog placa do vrha Europe

Zlatom optočena splitska košarka slavi ove 2015. godine veliki jubilej – svoj sedamdeseti rođendan!

Od davne 1945. godine kada je sportski Split prvi put vidio jednu košarkašku utakmicu igračica Fizkulturnog društva Hajduk do današnjih dana splitski košarkaški klub – pod imenima Hajduk, Split, Jugoplastika, Pop 84, Slobodna Dalmacija i Croatia osiguranje – ispisao je bogatu povijest koja ga je s pravom svrstala u red europskih i svjetskih košarkaških giganata.

Split na zemljopisnoj karti nema neko značajno mjesto, ali da se kojim slučajem crta košarkaška karta svijeta, Split bi zasigurno bio europski i svjetski košarkaški velegrad. I to s pravom!

Jer, u Splitu je iznjedren veliki broj vrhunskih košarkaša, reprezentativaca Jugoslavije i Hrvatske, osvajača medalja s Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstava. Barem desetak njih s pravom nose epitet europskih i svjetskih košarkaških superveličina. Split se radovao osvajanjima naslova državnih prvaka, osvajanjima domaćega Kupa, splitski košarkaši dvaput su osvojili Kup Radivoja Koraća, ali ipak najveće radosti bila su osvajanja tri naslova klupskog prvaka Europe1989., 1990., 1991. godine.!

Tri godine zaredom Split je bio europsko košarkaško središte broj jedan, tri godine zaredom europska klupska košarka bila je podvučena žutom bojom europskih prvaka s košarkaške tvrđave na splitskim Gripama. Cijela Europa tad se divila splitskom košarkaškom klubu koji je u nekim anketama na kraju 20. stoljeća proglašen – najboljim europskim klubom svih vremena! Takvo priznanje u konkurenciji velikih europskih košarkaških giganata kao što su Real iz Madrida, CSKA iz Moskve, Ignis iz Varesea, Maccabi iz Tel Aviva i još nekih velikih euroklubova svakako je najveće moguće priznanje splitskoj košarci i gradu Splitu, najsportskijem gradu na svijetu.

KORISNI LINKOVI

Web stranica koristi kolačiće! Kolačići omogućavaju bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno konfigurirati u Vašem web pregledniku.